בבואכם לחתום על חוזה להתגוררות במעון דיור מוגן, בין אם בעבורכם או בעבור קרוב משפחתכם, תתקלו באי-אילו מושגים שאינכם בטוחים לגבי משמעותם וההבדלים בין המושגים השונים. לנוחיותכם רכזנו בעבורכם את המושגים השימושיים הנוגעים לסוג השיכון דיור מוגן, בהם תוכלו לעשות שימוש בבואכם לברור את היתרונות והחסרונות בהשוואת מעונות.
דיור מוגן: דיור מוגן הינו סוג שיכון המיועד לאוכלוסיית הקשישים אשר אינם נזקקים לסיוע בפעולות היום-יום השגרתיות. דיור מוגן מעניק מגוון שירותים בסיסיים לצרכים השוטפים של הקשישים כגון ניקיון, תחזוקה, מזון, שירותים רפואיים, פעילויות פנאי וחברה וכיוב'. קומפלקס דיור מוגן מורכב מיחידות דיור עצמאיות בהן מתגורר הדייר, ומנהל באופן עצמאי את שגרת יומו.
דיור תומך: סוג דיור זה הוא למעשה בית דיור מוגן אשר יכול להעניק גם שירותים סיעודיים, כך שקשיש הבוחר להמשיך בשגרת חייו תחת המעטפת של דיור מוגן, יוכל לעשות זאת ללא חשש מהתדרדרות במצבו הרפואי שבגינה יאלץ לעבור למיקום אחר ולהשאיר אחריו את דירתו, חייו החברתיים וכל החיים אליו התרגל, אלא יוכל להמשיך להשתכן בבית דיור מוגן אותו בחר ואליו הוא רגיל.
דמי אחזקה: תשלום חודשי ומוסכם מראש אותו הדייר משלם למעון הדיור המוגן בעבור סל השירותים אותו הוא מקבל. פירוט השירותים מבואר בחוזה ולא ניתן לשנותו ללא הסכמתו של הדייר.
דמי כניסה: קשיש המתקשה לגייס את סכום הפקדון יכול לבחור במסלול הכולל דמי כניסה, בו הוא משלם סכום נמוך משמעותית כדמי כניסה, אך אלו נשחקים בתוך ארבע שנים, כאשר מנגד ישנו הצד החיובי שהדייר מורשה להחזיק ביחידת הדיור כל ימי חייו.
דמי פיקדון: סכום הכסף אותו נדרש הדייר להפקיד בכניסתו אל מעון דיור מוגן. דמי פיקדון אלו ישחקו בהתאם לשיעור השחיקה, שנקבע מראש בחוזה בין המעון לדייר.
הבאת תרופות: שירות במסגרתו מובאות התרופות הנדרשות מקופת החולים לקשיש הנזקק להן, ומחולקות לו לפי המינונים והזמנים הנדרשים. שירות זה הפך לפופלרי יותר לאחרונה, מאחר וישנם קשישים הזקוקים לתרופות כאלו ואחרות, אך הם עדיין עצמאים ומעוניינים לגור במעון דיור מוגן, בו יוכלו להמשיך בשגרת חייהם הרגילה.
לוח שחיקה: בכניסתו למעון דיור מוגן מפקיד הקשיש סכום פיקדון, סכום זה נשחק מדי שנה לפי אחוז שיעור השחיקה שנקבע מראש בלוח השחיקה שבחוזה בין הדייר למעון. בעזיבת הדייר את המעון, הוא זכאי לקבל את סכום הפיקדון מינוס הסכומים שנשחקו ממנו בהתאם.
מחלקה סיעודית: קשישים הזקוקים לעזרה סיעודית ו\או רפואית, יוכלו לקבל את שנדרשים לו גם במעון דיור מוגן לו מחלקה סיעודית נפרדת. מחלקה שכזו כוללת מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, תזונאים וכיוב', ואינה מוציאה את הקשיש מכלל החברה, אלא ביכולתו עדיין לקחת חלק בפעילויות העשרה, התעמלות, מסיבות וכיוב'.
סל שירותים: מגוון השירותים אותם מקבל הדייר כבסיס מהמעון, במסגרת השתכנותו ביחידת דיור מוגן, כיום כבר לא מעט סלי שירותים כוללים רמת שירותים מלונאית. מלבד סל השירותים הבסיסי, ישנם שירותים נוספים כגון כביסה, גיהוץ וכיוב', אך אלו אינם נכללים לרוב עם סל שירותים בסיסי, ונדרש בעבורם תשלום נוסף.
פיזיותרפיה: קשישים הנזקקים לטיפול מסויים (כגון פיזיותרפיה), אך הם עדיין עצמאים ומסוגלים לנהל את חייהם בעצמם, אינם חייבים לעבור למעון סיעודי בשל כך, מעונות דיור מוגן רבים מציעים מחלקות בהן יקבלו הקשישים טיפול פיזיותרפיסטי, והתאמת הטיפולים הנדרשים לשגרת חייהם במעון.
שטחי שירות: פרט ליחידת הדיור, באפשרותו של הדייר לרכוש גם שטחי שירות נוספים, למשל מחסן וכיוב'. בדרך כלל מדובר בתשלום חד-פעמי אותו משלם הדייר בעבור שטח השירות.
תקופת ניסיון: קשיש המעוניין לבחון את המעון, או את סוג הדיור, יכול להשתכן בו לתקפות ניסיון בעבור תשלום מסויים. התשלום בעבור תקופת הניסיון יוחזר לדייר במידה וזה יחתום על חוזה דיור וימשיך להתגורר במעון מעבר לתקופת הניסיון.
|